Attefallshus regler kan tillåta bygge utan bygglov

19 juli 2020
Cecilia Olsson

Det är inte ovanligt att man som husägare känner att man inte har tillräckligt med plats i sitt hem, trots att man har ett helt hus. Det finns mycket man kan göra på en befintlig bostad för att lösa problemet men vill man slippa ansöka om bygglov för byggnationen så kan ett attefallshus vara den bästa lösningen. 

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är en fristående byggnad som uppförs i nära anslutning till ett en- eller tvåbostadshus. Det krävs inget bygglov så länge man följer de regler som gäller i området där man bor. Man kan säga att det finns två varianter av ett attefallshus; komplementbostadshus och komplementbyggnad.

Ett komplementbostadshus kan utan bygglov byggas på upp till 30 kvadratmeter. Det kan till exempel användas som åretrunt boende eller fritidshus till släktingar eller vänner som bor på annan ort. För att ett komplementbostadshus som ska användas som permanentbostad ska bli godkänt måste det innehålla köksdel, badrum, förvaringsmöjligheter samt vara tillgängligt och användbart för människor med nedsatt orienterings- eller rörelseförmåga. Det är dock inte lika strikta regler om det ska användas som fritidshus. 

En komplementbyggnad får uppföras på 25 kvadratmeters yta och kan användas som till exempel förråd, snickarbod, garage, uthus, bastu, växthus, båthus eller gäststuga. Det kan helt enkelt vara ett litet hus som rymmer det man inte har plats för i bostaden, eller en byggnad man kan använda till sin hobby. 

Man ska komma ihåg att ange vad attefallshuset är tänkt att användas till då man skickar in sin anmälan till byggnadsnämnden. Utöver reglerna om antal kvadrat man får bygga totalt så finns även flera andra regler, såsom i vilka områden man får och inte får bygga, samt annat man måste tänka på innan man sätter igång. Om man vill läsa mer om vilka regler som gäller så kan man besöka https://hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/

.