Lasersvetsning är en speciell teknik
Lasersvetsning kallas också för mikrosvetsning eftersom det går att svetsa riktigt små saker med denna metod. Tidigare svetsmetoder gjorde att hela metallen blev varm, och det blev också en stor svetsfog som skulle efterbearbetas. Det svetsas fortfarande på traditionellt vis när det gäller stora saker som räcken och smide.
Endast stället för lasersvetsningen blir varmt och det smälta materialet rinner ner i svetsfogen direkt. Det behövs alltså knappt någon efterbearbetning, och det hade ändå varit omöjligt att genomföra på en så liten yta. Elektronikprylar, pacemakers, datorkomponenter och delar till flygindustrin har tagit tekniken till en helt ny nivå med hjälp av lasersvetsning.
Nya material att svetsa i
Numera kan man svetsa i titan och flera andra ämnen, och därför blir variationen större på de produkter som konsumenterna köper. De som hittade på tekniken har förfinat den och sett vilken användning man kan ha av den. Du kan anlita dem som konsult ifall du själv har någon idé på något smått som behöver svetsas. Länktips: https://www.lasertechyag.se/tjanster/laser/lasersvetsning.html
Det är roligt med nya idéer, men man måste kunna genomföra dem också. Lasersvetsade komponenter finns i en stor mängd av apparater och maskiner, datorer, klockor och batterier. Hade det inte varit för att pionjärerna var så envisa, hade metoden inte fungerat, men de tröttnade inte utan försökte igen, gång på gång.
Mindre och mindre maskiner
Datorer, radio och tv, mobiltelefoner och all möjlig elektronisk utrustning har bara blivit mindre och mindre. En iPhone är i princip en liten dator och den fungerar med högsta precision trots sitt lilla format. Lasersvetsning av vardagens små detaljer har gett oss en helt ny dimension av teknologi.
Man får mängder av funktioner och stort arbetsminne i en liten pryl som inte är större än en handflata, och bruksanvisningen anger också många olika inställningar och finesser.