Bevisa dina skador med ett invaliditetsintyg
Föreställ dig att du arbetar på ett försäkringsbolag. En dag stapplar det in en man med kryckor på kontoret. Med både armar och ben bandagerade. Mannen är kund hos försäkringsbolaget och berättar att han har varit med om en hemsk bilolycka.
Han kan varken gå normalt eller använda sina armar längre. Hans jobb som lagerarbetare är kört. Och det är tydligen allt han kan. Han kallar sig för invalid och vill nu ha ut en massa pengar för den inkomst han kommer att gå miste om genom att inte längre kunna stå till arbetsmarknadens förfogande.
Det är nu du måste vara på din vakt. Du måste fråga om mannen har med sig ett invaliditetsintyg. Ett sådant där intyg som utfärdas och skrivs under av en läkare. Det är med ett sådant dokument som den påstådda invaliditeten ska styrkas. Innan det finns dokumentation på påståendet är det därför inte mer än just ett påstående. Och då blir det inga pengar.
Inga pengar utan papper
Anledningen till att kraven på invaliditetsintyg är så hårda är naturligtvis på grund av risken för bedrägeri. Som försäkringsbolag vill man inte vara med om att mannen efter besöket går hem, tar av bandaget och promenerar till jobbet. Och tjänar sin lön samtidigt som att han fått ut ett enormt belopp på försäkringen. Invaliditetsintyget är en försiktighetsåtgärd. Ett bevis på att mannen talar sanning. Det är trots allt väldigt stora summor som det handlar om.
Om den här mannen nu verkligen är skadad för livet och aldrig mer kan arbeta har han förstås rätt till ersättning. Men det är inte upp till honom själv. Som sagt måste han först ha tag i en läkare som kan signera invaliditetsintyget. Det är först därefter som du med gott samvete kan betala ut försäkringspengarna. För om han inte ljuger är det självklart pengar han har rätt till.