Brandgenomföringar försämrar eldens möjlighet att spridas

24 juni 2021
william eriksson

För den som inte har hört talas om brandgenomföringar tidigare är det lätt att bli lite lurad av begreppet. En brandgenomföring? Tar man ordet på ordet så att säga så låter det som om en genomföring av en brand. 

Det vill säg att man sätter eld på någonting och ser på när elden sprids och brandmaterialet brinner ned till grunden. Då var det tur att du kom över den här texten så du inte riskerar att göra bort dig om du skulle få frågan. Brandgenomföring är nästan raka motsatsen. 

Tvärtom från vad du kanske skulle kunna tro handlar alltså brandgenomföring om att förhindra att elden sprids snarare än att genomföra en brand. Om du inte sett det i praktiken har du säkert fått se klipp när man sätter eld på till exempel en soffa och tar tiden för att se hur snabbt elden sprider sig. Inte bara inom samma rum, utan till nästa. Det är nästan en chock varenda gång man får se bilderna. 

 

 

Borde vara obligatoriskt

Brandgenomföring handlar alltså om att begränsa spridningen. Om en eld har brutit ut vill man att den ska stanna i det rum där den startade. Men när elden tar sig upp och genom väggar är det lätt hänt att den tar fyr i ledningar och kontakter som är dragna inuti väggarna. Då kan katastrofen verkligen vara ett faktum. Det är just detta man vill förebygga genom brandgenomföringar. 

Istället för att väldigt riskomedvetet placera kablar i väggen drar du dem istället genom en cylinderformad modell som placeras i väggen. En modell av brandsäkra egenskaper. På så vis får elden inte tag i de farliga ledningarna och gör att den inte har samma möjligheter att spridas till nästa rum. Det här borde vara obligatoriskt i alla hem och företagslokaler. Åtminstone efter att ha sett de där bilderna på hur fort elden tar sig vidare.