En värmepump kan göra stor skillnad för utgifterna

11 augusti 2020
Cecilia Olsson

Uppvärmning är en stor del av den totala driftskostnaden i ett hus. Speciellt vintertid vill man gärna ha igång element och känna att det är en behaglig temperatur inomhus, allra helst när det inte är det utomhus.

Sättet vi värmer våra hem modifieras ständigt och det finns alternativ som kan sänka driftskostnaden rätt rejält, det handlar såklart om värmepumpar. Med värmepumpar tar man tillvara på energin i naturen och använder den till att värma upp sin bostad.

Vad man kan tänka på om man funderar på att investera i värmepump

Om man tänkt installera en värmepump så ska man ta hänsyn till de förutsättningar som finns på platsen där man bor, samt hur stor del av energiförbrukningen som ska täckas. Ibland kanske man bara vill ha ett litet komplement som ändå gör skillnad när räkningen kommer.

En värmepump kan utvinna energi från berg, jord, sjö eller luft och överför det till husets värmesystem, därav är omgivningarna avgörande för vilken värmepump som blir den bästa investeringen.

Man bör därför rådfråga professionellt branschfolk om vilket alternativ som passar bäst där man själv bor. Är man till exempel intresserad av att investera i en värmepump i Stockholm så kan man kontakta Värmebolaget AB. De arbetar med energieffektivisering genom installation av värmepumpsanläggningar i allt från små villor till stora fastigheter. 

Komplettera med sådant som sänker kostnaderna ytterligare

Installerar man en värmepump så kan man även komplettera den med exempelvis en tillsats för poolvärme. Är man poolägare och vill ha en tempererad pool så kostar det en hel del, vill man få ner de kostnaderna rejält så är detta komplement utmärkt. Något annat man kan göra för att sänka energikostnaderna är att installera golvvärme. Med värmegolv kan man faktiskt sänka rumstemperaturen med ett par grader och ändå må lika bra och känna samma behag som tidigare.