Forma ditt liv, ända fram till begravningsbyrån i Malmö

11 september 2020
Mikael Barani

Det kan vara extremt jobbigt och svårt att få till förbättringar i livet. Ofta kommer de också med en rätt stor prislapp – vilket inte innebär att det måste kosta ekonomiskt, utan det kan vara emotionellt, materiellt eller geografiskt. För vill man förbättra något så innebär det nästan alltid att man måste förändra något. Ofta sig själv.

Det går inte att underskatta hur mycket andra människors bild av vilka vi är faktiskt håller oss på plats. Detta är förstås något som både kan vara positivt och negativt. Våra relationer till andra människor är det fundament som bygger upp oss. Samtidigt så kan det där fundamentet också vara nästan fängslande om vi inte känner att vi kan vara vårt sanna jag i våra relationer.

Förändringar innan vi når slutet

Att hitta sin egen väg i livet blir därför att man också måste navigera sig igenom andras förväntningar och bild av oss. Speciellt i unga år då vi så starkt identifierar oss med vårt sociala umgänge. Vissa människor fastnar därför i roller som man kanske aldrig tar sig ut ur – vi håller varandra gisslan, om man får vara krass.

Det är därför många återuppfinner sig själva när de lämnar sin uppväxtstad för att studera och arbeta. Plötsligt finns det utrymme för att kunna ta fram nya aspekter av oss själva. Steg för steg hittar vi sedan en version som mer och mer liknar vårt drömjag. En dag kommer vi trots allt att möta vår sista vila på Malmö begravningsbyrå och då är det tyvärr försent att leva detta liv.

Fundera därför på hur ditt liv ser ut just nu. Lever du det som du vill och har du funnit din plats i tillvaron. Annars är det som sagt fullt möjligt att börja planera för hur du egentligen vill ha det och sedan sätta den planen i verket. Kom bara ihåg att det finns en prislapp.