Förr eller senare måste du köpa dörr 

27 juli 2021
patrick pettersson

Vad är egentligen ett hus utan ett ytterdörr? Det ska du få reda på nu. Eller tja, egentligen borde du egentligen kunna räkna ut det med din egen tankeförmåga. Så krävande slutledningsförmåga behövs det ändå inte. Ett hus utan en ytterdörr är såklart ingenting. Noll, nada, zip. Det går knappt ens att kalla ett hus för ett hus om det inte finns en dörr som du kan gå in och ut genom. Du skulle snarare kunna kalla det för en oåterkallelig fängelsehåla. 

Ytterdörren är trots allt en flyktväg. Det är både en bokstavlig och bildlig symbol för en väg ut. Eller in, för den delen. Någon som är instängd i ett hus utan ytterdörr kommer aldrig att kunna komma ut därifrån. Att befinna sig där inne skulle vara som att bli dömd till en plågsam död. Som att ha hamnat i helvetet. Till och med Saddam Hussein hade en ytterdörr i form av en lucka i den håla han hittades i av amerikanska soldater i början på 2000-talet.  

Huset är inget utan dörr 

Du kan få rätt i en sak. Det är att du kanske skulle kunna undvika väldigt många irriterande inslag i vardagen utan en ytterdörr. Inga religiösa ombud eller försäljare som kommer och knackar på, till exempel. Inga spontana besök från svärföräldrarna. Men samtidigt, vad är det egentligen för liv att leva i ett hus utan ytterdörr? Du hör själv hur patetisk argumentationen är. Det är klart att du ska köpa dörr om du inte redan har en. 

Det är nog få personer som inte har en ytterdörr dock, om det nu ska talas allvar för ett ögonblick. Däremot kanske din ytterdörr blivit sliten eller till och med förstörd av en eller annan anledning. Vädret till exempel. Eller vandaler. Oavsett kommer du förr eller senare behöva köpa en ny ytterdörr. Som bekant är huset ingenting utan dörren.