Friheten att välja vad man vill här i livet

31 mars 2021
Mikael Barani

Tänk att ha tid att göra precis det som man vill göra. Vad skulle du välja att göra då? Det kan vara vad som helst, stort som smått som du ägnar din tid åt.

Visst kan man ibland bli lite överrumplad vid tanken att leva helt fritt? Det blir liksom för många saker att ta in, på något sätt. Som om att alternativen är för många för att man ska kunna välja ett. 

Livet på egna villkor

På engelska kallas detta för ”option paralysis” och innebär att när man får för många valmöjligheter så klarar man inte av att fatta ett enda beslut. Man är helt enkelt inte van vid att ha så mycket frihet här i livet. Eller så har man inte någon klar plan för vad man vill göra med sitt liv.

Kanske är det därför människor som plötsligt blir rika i många fall snabbt har spenderat det nyvunna rikedomen – man har inte någon strukturerad tanke för hur man vill leva livet och nästan spenderar allt för att slippa ta ställning.

Sedan finns det de som har jobbat sig till sin rikedom och inser att det faktiskt kan göra en isolerad. Istället börjar de arbeta med att köra taxi, eller hjälper till med välgörande arbete eller kanske blir enkla hantverkare och säljer läderarbeten gjorda av råmaterial från http://leatherhouse.se/.

Det är fascinerande att se hur vi människor väljer att leva våra liv. Har man närvaron att kunna betrakta sitt eget liv utifrån kan det bli som att leva ut ett eget skådespel. Ser man sig själv som en karaktär i en film så blir faktiskt livet lite mindre på allvar, även om man är seriös i det man gör.

Detta perspektiv ger också möjligheten att fatta lugna beslut när livet känns som stressigast och svårast. Det är nästan som att ha en superkraft i vardagen.