Fynda på Judits second hand

23 maj 2022
patrick pettersson

editorial

Vad gör du egentligen för att rädda klimatet? Nästan varje dag matas man med rapporter om hur temperaturen stiger, regnskogen skövlas, havsnivån stiger och sjöar torkas ut. Det är den ena domedagsrubriken efter den andra och vi människor ligger bakom alltihop. Men vad gör egentligen du? Sopsorterar? Tar bussen istället för bilen? Ja, det är bra saker. Men du kan alltid göra mer. Som att handla på Judits second hand, till exempel. 

Eller second hand-butiker generellt. Poängen är att du ska handla begagnat snarare än nytt. Eftersom det är bättre för klimatet. Om du istället kan handla någonting på second hand så köper du en produkt som redan är i omlopp. Du bidrar inte till förorenande nyproduktion av en vara som du lika gärna hade kunnat ta över från någon annan. Ska samhället bli hållbart borde kanske ännu fler uppmanas att handla på second hand.

 

second hand

 

Spara pengar och rädda miljön

Sedan finns det förstås en annan fördel med att handla second hand. En fördel som kanske påverkar dig på ett mer direkt plan jämfört med den insats du gör för klimatet. Den fördelen handlar naturligtvis om ekonomi. Alla vet att det är billigare att köpa begagnat jämfört med att köpa nya varor och produkter. Du kan med andra ord spara enormt mycket pengar på att välja second hand istället för att bara handla nytt i “vanliga” butiker.

Så, vilka argument finns egentligen kvar för att välja bort second hand? De känns utraderade vid det här laget. Kanske skulle du göra ett återbesök till Judits second hand som nämndes i första stycket? Du kan åtminstone läsa mer om butiken här: https://www.judits.se/. Vem vet, du kanske gör världens fynd. Det ska man också ha med i beräkningen. Många produkter är unika och har en historia som aldrig kan återfinnas i “normala” butiker.