Håll tänderna friska med hjälp av råd och kontroller hos tandläkare i Järfälla

26 februari 2021
Cecilia Olsson

Det finns mycket man kan göra för att hålla sina tänder välmående. Det mest självklara för de allra flesta är att borsta tänderna varje dag för att hålla bakterier borta från munnen. Även mat och dryck har stor påverkan på hur tänderna mår, inte bara vad vi stoppar i oss utan även hur. Det är såklart också viktigt att besöka en tandläkarmottagning med jämna mellanrum för att kontrollera att man gör rätt och att tänderna mår bra. 

Fluor är bra mot karies

Genom att borsta tänderna två gånger om dagen (morgon och kväll) i två minuter ger man dem goda förutsättningar. Det är också viktigt att använda tandkräm med fluor för att få bästa möjliga resultat eftersom fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp. Det är även bra att använda tandtråd eller dylikt för att komma åt mellan tänderna vid rengöring. 

Man ska tänka på hur och vad man äter

När man äter eller dricker sådant som innehåller socker så bildar bakterier på tandytan en syra som bryter ner tandens emalj, vilket kan ge hål i tänderna (karies). Sura drycker såsom juice eller läsk har en förmåga att fräta på tandytan och göra den försvagad, man bör därför inte borsta tänderna inom en timme efter att ha druckit sura drycker. Det är också bra för tänderna att man äter vid regelbundna tiden och inte småäter däremellan.

Besök en professionell tandläkare

Genom att besöka en tandläkarmottagning kan man få bekräftat om det man gör är rätt eller om man behöver ändra på något. Det är väldigt viktigt för tandhälsan och man bör besöka tandläkaren så ofta man blir rekommenderad att göra det. Beroende på hur tänderna mår kan man behöva göra regelbundna kontroller oftare eller mer sällan. Den som är i behov av tandläkare Järfälla kan besöka Glorident, de utför tandvård och undersökningar i en lugn och trygg miljö.