Hitta äventyr i vardagen – när som fjärran

18 maj 2020
Mikael Barani

Många av oss drömmer om Det stora äventyret. Att utforska vildmarken – både för upplevelsen och för att se var våra egna gränser egentligen går. För det finns få saker som är lika prövande som att mäta sig med den utmaning som till exempel en långvandring innebär. 

Att detta blir en allt mer populär dröm ser man på utbudet på YouTube och program på tv-kanaler och strömningstjänster. Handlar det inte om överlevnadsäventyr så handlar det om mikroäventyr med bushcraft i fokus. Det är något med det vilda som återigen har börjat tilltala oss människor. Kanske har vi blivit domesticerade av civilisationen och längtar nu efter lite obekvämlighet och oförutsägbarhet.

Hur det än må ligga till med det så väntar äventyren närmare än vad vi tror. Man behöver faktiskt inte ta sig särskilt långt hemifrån för att få en riktig upplevelse. Bara att traska ut i skogen och sätta sig ned med en kopp kaffe är faktiskt en god start. 
Även om det kan vara skönt att vara ute ensam – kom ihåg att ta med dig familjen också. Att från början fostra barnen till att känna sig hemma i skog och mark är sådant som fostrar kampandan i dem.
Fortsätt följa deras intressen när de grenar ut i till exempel ponnyridning i Stockholm, paddling med kanot och mycket annat. 

Det är trots allt en gåva att kunna underhålla sig med relativt enkla medel. Att inte växa upp med det ständiga dopaminpåslaget som vi får av alla de skärmar som vi omger oss med dagligen.
Många äventyr går också att hyra istället för att betala stora summor för något som kanske inte visar sig vara särskilt roligt. Det gör att många aktiviter är tillgängliga trots att man kanske bor i staden eller inte har det ekonomiska utrymmet som krävs för att betala för viss utrustning.