Kom åt grundproblemet med en psykiatriker i Stockholm

20 september 2021
william eriksson

Prata mer. Håll inte saker inom dig. I synnerhet inte när du varit med om någonting traumatiskt och svårt i livet. Sådant orsakar riktiga ärr på hjärnan och påverkar dig mentalt under lång tid. Kanske livet ut om du inte gör någonting åt det. Men här är det positiva. Precis som med ett “vanligt” sår kan du även behandla sådana sår du får på “insidan”. Genom att till exempel prata med en professionell psykiatriker i Stockholm.

Många invänder med att säga att de pratar med sina vänner. Visst, det är väl bra att du gör det. Men går du även till dina vänner om du bryter benet? Eller behöver sy tio stygn för att du råkat skära dig på tallriken när du diskade? Dina vänner menar säkert väl, men de har inte den utbildning eller den professionella kunskap som en psykiatriker har. Det är i samtal med psykiatrikern som ni verkligen kan gå till botten med dina problem och ditt mående.

 

 

Prata på riktigt

Det ni troligtvis kommer göra i samtalet är att prata om din barndom. Mycket av det du gör och hur du mår idag kan spåras tillbaka till barndomen. Relationen med föräldrarna. Traumatiska upplevelser. Anknytning. Allting spelar roll, och det spelar roll även upp i vuxen ålder. Men det kan krävas att du låter dig undersökas av en psykiatriker för att verkligen förstå det, och förstå hur det påverkar dig idag och vad du egentligen kan göra åt det.

Man ska komma ihåg att Rom inte byggdes på en dag. Det krävs mer än en samtalssession för att komma åt ditt problem i grunden. Ni löser ingenting på en timme. Många går i samtalsterapi under flera år. Allt beror på. Framsteg är alltid individuellt. Det viktiga är att hitta en psykiatriker som du känner att du kan prata med. På riktigt.