Lite bondvett räcker långt

25 juni 2020
Mikael Barani

Det börjar se allt mörkare ut för Sverige när det kommer till antalet döda i Covid-19. Den initialt hyllade strategin ter sig allt mer främmande när dödstalen rusar som de har gjort. Nu rapporterar även tidningarna att förtroendesifforna för Folkhälsomyndigheten börjar falla dramatiskt. Samma sak gäller siffrorna för regering och statsminister.

Hur eftervärlden kommer att döma den svenska strategin återstår förstås att se. Men just nu ser det som sagt inte ut som om att hanteringen av Covid-19 kommer att tillhöra Sveriges finaste stunder.

Därmed gäller det fortfarande för var och en att själv se till sitt bondförnuft och undvika att utsätta sig själv och andra för onödiga risker. Detta gäller förstås speciellt för de människor som befinner sig i riskgrupperna. 

Förhoppningsvis så kan de privata aktörerna ta ett kliv i virushantering och ansvar genom att till exempel fortsätta möjliggöra för distansarbete. Säkerligen finns det de arbetsgivare som har sett till att beställa virussanering för att göra kontoret till en trygg arbetsplats för dem som behöver vara på plats: https://www.svenskskadedjurssanering.se/virussanering.

Nu gäller det nämligen att minimera riskerna för en så kallad andra våg av virusspridning. Enligt vissa skulle denna kunna bli ännu värre än den första, som vi trots allt fortfarande befinner oss i.

Men det finns som sagt mycket vi som individer också kan göra. Bara det att hålla avstånd och inte trängas på badplatserna i sommar kan säkerligen göra stor skillnad. Passa därför på att upptäcka Sverige på egen hand i sommar. Utforska smultronställen tillsammans med dina nära och kära och låt stränderna vara ifred om det är så att de är välbesökta.

Kanske hade det varit klokare att göra som de flesta andra länder: Att offra våren för att få en relativt normal sommar? Nu är istället risken att vi får en pandemi som sträcker sig in på hösten.