Luft/Luft värmepump för ett nordiskt klimat

26 februari 2022
william eriksson

editorial

För den som värmer sitt hus med direktverkande el och el-element kan en Luft/Luft värmepump vara en riktigt bra investering, eftersom den inte drar särskilt mycket el. Dessutom är en Luft/Luft värmepump enkel att installera. Värmepumpen placeras bara på väggen och blåser sedan ut värme i rummet. Det går också att ställa om en Luft/Luft värmepump till att kyla ner luften, något som kan vara skönt under extra heta sommardagar. 

Men det kan vara bra att känna till att Luft/Luft värmepump drar mer el när den ska kyla. För den som ska köpa en Luft/Luft värmepump för att kyla bostaden med kan det därför vara bra att även titta på värmepumpens energiklass. Detta eftersom olika märken och modeller kan dra olika mycket el. 

 

Luft/Luft värmepump

 

Så ofta måste man rengöra en Luft/Luft värmepump

Den som vill ha en Luft/Luft värmepump som värmer effektivt även när temperaturen kryper ner under minus tio grader måste välja en värmepump som är anpassad för nordiskt klimat. Men vänder man sig till ett företag som är specialiserade på Luft/Luft värmepumpar är detta inget problem eller något som man behöver tänka på. Då får man även hjälp att hitta rätt Luft/Luft värmepump och att få den installerad korrekt. 

Ett företag som är specialiserade på Luft/Luft värmepump kan även hjälpa till med service och underhåll. Eftersom dagens moderna Luft/Luft värmepumpar också renar luften så behöver de regelbundet rengöras. Använder man Luft/Luft värmepumpen regelbundet behöver filtret rengöras ungefär var tredje månad. Detta är inte alls svårt och det brukar man klara av att göra själv. Viktigt är dock att man bryter strömmen först. Både ute- och innedelen behöver rengöras för att fungera optimalt.Vill man veta hur man effektivt rengör en Luft/Luft värmepump finns det bra instruktionsvideos på internet som visar detta.