Med LED kan man med gott samvete fylla sitt hem med vacker belysning

06 november 2021
Cecilia Olsson

editorial

Ska man lyckas med belysningen i sitt hem så handlar det främst om att skapa en balans. Man vill inte att det ska vara alldeles för starkt ljus i ett rum, men det är heller inte speciellt praktiskt om det är alldeles för mörkt. Man skapar enklast en balans genom att använda sig av olika sorters belysning såsom taklampor, vägglampor, golvlampor och bordslampor. Det är också snyggt att placera belysningen i ett rum på olika höjder och man bör även sprida ut dem i hela rummet för att undvika mörka hörn och skuggbildning. 

Tänkvärt när det kommer till lampor

Man brukar säga att det behövs ungefär fem till tio ljuskällor per rum. Det beror dock på storleken på rummet, hur ljust rummet är i sig själv samt årstid. Under sommaren är det dagsljus stora delar av dygnet och man behöver därmed inte lika många ljuskällor (så länge man inte vill ha flera lampor som dekoration). Det är också viktigt att tänka på att ett rum med mörka väggar slukar mer ljus jämfört med ett helt vitt rum, vilket innebär att tillräckligt med belysning och rätt balans blir viktigare i ett mörkt utrymme.

Har man ett väldigt stort rum så behövs det såklart fler ljuskällor för att kunna täcka hela ytan, jämfört med ett litet som endast kräver några få. Det är dock väldigt fint att alltid ta in några olika ljuskällor även om utrymmet är väldigt litet. En taklampa och LED strips kan till exempel göra en klädkammare extra mysig utan att belysningen kräver massa plats. 

LED lampor ger bra och hållbar belysning 

För att kunna använda alla sina lampor med gott samvete så kan det vara bra att investera i LED lampor. LED lampor är energisnåla och har väldigt lång livslängd, vilket är bra för både plånboken och planeten. På https://ledmegastore.se/19106-led-lampor hittar man LED belysning för hela hemmet.