Olika behov kräver olika ljuskällor

19 februari 2020
patrick pettersson
Olika behov kräver olika ljuskällor

Lampor kan vara så mycket mer än bara en funktionell ljuskälla. De är också en viktig inredningsdetalj. Fast man behöver både funktionella lampor och mysbelysning, och en bra variation kan göra underverk. Lampor är oftast designade efter vilken funktion de ska fylla. I taket vill man ha starka ljuskällor som lyser upp hela rummet men man kan också installera en dimmer och få dämpad belysning vid behov. På specifika platser i hemmet brukar man ha lampor som ger ljus på vissa föremål som en tavla eller en snygg designstol.

 

Inred med designklassiker

En funktionsbelysning kan vara bra att ha om man gillar att ligga och läsa i sängen. Andra platser med funktionsbelysning kan vara vid skrivbordet eller över matbordet. En lampa behöver inte vara trist och tråkig bara för att den har en specifik funktion. Man kan till exempel köpa exklusiva lampor online i snygg design. Då blir lampan också en fin inredningsdetalj som ger personlighet till rummet. Idag kan man få tag på både begagnade och nytillverkade designklassiker från så långt tillbaka som 30-talet. Så investerar man i en exklusiv lampa så kan man vara säker på att den står sig, och skulle man själv tröttna på den så har den ett bra andrahandsvärde. 

 

 

Glöm inte ljuset i hallen

Då man inreder ett hem med lampor ska man inte glömma bort hallen, som annars lätt blir ett tråkigt rum. Ofta saknas naturligt ljus från ett fönster i hallen, och därför kan det vara fint att som komplement till allmänljuset placera lampor med punktbelysning på väggen eller på en hallbyrå. Likadant kan man tänka om badrummet, men det kan vara bra att ha en belysning runt spegeln som gör att hela ansiktet lyses upp. Kanske också att ha en dimmer installerad så att man kan sänka ljusstyrkan om man vill ta ett avslappnande bad.