Prisvärda klarfönster av nordiskt virke

31 augusti 2021
patrick pettersson

Att välja fönster som passar huset och fasaden är lika viktigt för den som byter ut gamla fönster som för den som bygger ett helt nytt hus. Men det gäller att också välja bra fönster, för då får man också ett fungerande inomhusklimat året om. Det gör också att man sänker sina energikostnader. Med rätt fönster får man också ett bättre inbrottsskydd, något som naturligtvis bidrar till att man känner sig tryggare.

Nya fönster kostar en hel del, men gör man fönsterbytet på grund av kallras och att man har dåliga fönster, tjänar man snabbt in pengarna igen tack vare de sänkta uppvärmningskostnaderna. Med fönster av rätt profil som passar huset och som isolerar bra, ökar också fastighetens värde. Det gäller därför att välja fönster som är anpassade för nordiskt klimat och arkitektur och som gärna är byggda av hållbart nordiskt kärnvirke, som exempelvis klar fönster.

 

Hur väljer man fönster?

Det går att hitta prisvärda fönster utan att behöva göra avkall på design eller u-värde. De flesta fönstertillverkare har bra hemsidor där man kan se deras olika fönster och hitta information om u-värde. Ofta brukar man också kunna välja om man vill ha två- eller treglasfönster. Bor man i södra delarna av landet där det sällan blir riktigt kallt klarar man sig oftast med tvåglasfönster. 

Underhållsfria träfönster

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer fönster, förutom design och u-värde. Bor man nära en mer trafikerad väg kan det var viktigt med fönster som även isolerar mot buller. Även underhåll och ekonomi spelar roll när man väljer fönster. Träfönster av bra kvalitet kan hålla hur länge som helst, förutsatt att man målar om dem när det behövs. Men det finns också träfönster som är klädda med aluminium på utsidan, vilket gör dem nästintill lika underhållsfria som fönster av PVC.