Renovera motorer kan vara kul men också en utmaning

07 augusti 2019
patrick pettersson
Renovera motorer kan vara kul men också en utmaning

Motorrenoveringar är ibland nödvändiga. Då kan man få nytt liv och friska hästar i den gamla hackiga motorn med en ordentlig genomgång, rengöring och byte av slitna delar. Detta är såklart något för den som är duktig på att skruva. Arbetet är omfattande och man vill inte stå med överblivna delar när allt är klart. 

Men med det sagt så kan alla lära sig. Har du gott om tid, rätt verktyg och lite envishet så går allt att göra hemma i garaget. Annars så finns det gott om firmor som specialiserar sig på motorrenoveringar. Visst kostar det en slant men det är alltid värt en renovering innan man funderar på ett motorbyte.

 

 

Rätt verktyg

Givetvis så går allt lättare med rätt verktyg. Speciellt viktigt att tänka på är att om du renoverar V8 motorer så behövs det en bra verktygslåda med tumstorlekar. Även om man ibland kan klara vissa moment med de vanliga verktygen så kommer du förr eller senare att behöva korrekta storlekar. En motorlyft är oftast nödvändig för att inte fördärva motorrummet, ryggen eller tappa något på tårna. Var rädd om dig själv och se till att tänka på säkerheten!

 

Att tänka på

En motorrenovering är ett stort projekt och inget man kan slarva sig igenom. Se till att du har rätt förutsättningar och använd nätet för att hitta guider och manualer i förväg. Det är alltid bäst att gå igenom alla moment innan man börjar skruva. 

Att vara två är att föredra; det blir lätt fel om man inte tänker efter och två huvuden är bättre än ett. Ordning och reda är såklart viktigt, det finns inget värre än att försöka sätta ihop en nerplockad motor utan att i förväg veta vilka skruvar som går vart. Man glömmer snabbt bort vad som satt var när det är många delar att hålla reda på.