Tips på däck i Göteborg

06 oktober 2020
patrick pettersson

Under perioden från den första december till den sista mars ska man ha vinterdäck på sin bil. I alla fall om det råder vinterväglag med snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag. 

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. I många större städer får man inte köra med dubbade på vissa gator då det kraftigt påverkar luften negativt. Dubbarna frigör nämligen små partiklar från asfalten. Det kan vara viktigt att veta när man köper däck göteborg.

Egentligen passar inte dubbfria däck vårt klimat och bor man på landet ska man definitivt välja dubbdäck. Också däckets bredd spelar roll då ett brett däck tenderar att trycka ut snön på sidorna och gör att däcken inte greppar och i stället glider på snön. Ett smalare däck skär i stället igenom snön och greppar bättre vilket naturligtvis gör att det är mer trafiksäkert. 

 

Kontrollera när däcket är tillverkat

Smalare däck är oftast billigare, men oavsett vilket däck man ska köpa är det viktigt att kontrollera när det är tillverkat. Detta eftersom gummit i däcken åldras. Man ska inte betala fullt pris för ett däck som inte är tillverkat samma år. Är inte priset rabatterat ska man kräva det eller handla någon annanstans. 

 

 

På ett däckhotell förvaras däcken säkert

Däck är ofta dyra och det är viktigt att man förvarar de däck som inte används på rätt sätt. För att gummit i däcken inte ska åldras i förtid behöver däcken rengöras ordentligt från vägsalt, stenar, grus och smuts innan de plockas undan. Platsen de förvaras på ska vara mörk och sval, men det får heller inte vara fuktigt. Många gånger har man inte möjlighet att själv förvara sina däck på rätt sätt och då är det bättre att man lämnar in dem till ett däckhotell för förvaring.